Skip συνδέσμους

Μυοσκελετικό Σύστημα: Μείωση του Χρόνιου Πόνου και της Φλεγμονής

Ο πόνος είναι το προειδοποιητικό σήμα, ο αγγελιοφόρος και ο τρόπος του σώματος να ηχεί συναγερμό ότι κάτι δεν πάει καλά. Τα περισσότερα άτομα βιώνουν σημαντικό πόνο κάποια στιγμή στην ζωή τους – είτε από τραυματισμό, ασθένεια ή άγνωστη αιτία. Πριν την έναρξη οποιασδήποτε θεραπείας αντιμετώπισης του πόνου, χρειάζεται διάγνωση και ιατρικές εξετάσεις για να βεβαιωθεί ότι ο πόνος δεν σχετίζεται με κάταγμα, λοίμωξη, αυτοάνοση αντίδραση ή όγκο.

Όποιος πάσχει από επίμονο μυοσκελετικό πόνο γνωρίζει καλά ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να το πάρει με ελαφρότητα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι μυοσκελετικού πόνου – πόνος στα οστά, μυϊκός πόνος, πόνος συνδέσμων, πόνος τένοντα και νευρικός πόνος. Ο συνεχής πόνος μπορεί να έχει σοβαρή επίδραση στη ζωή του ανθρώπου. Μπορεί να επηρεάσει την όρεξη, να διαταράξει τον ύπνο και, ως εκ τούτου, το άτομο να αποκτήσει χρόνια κόπωση. Μπορεί επίσης να συσχετιστεί με ψυχολογικά προβλήματα όπως κατάθλιψη, θυμό, απογοήτευση και ευερεθιστότητα. Ο πόνος μπορεί να ενταθεί από άγχος, αίσθημα απελπισίας, εγκατάλειψης, αδυναμίας αντιμετώπισης, δυσκολίας συγκέντρωσης και ανικανότητας ολοκλήρωσης καθημερινών εργασιών. Η ζωή βιώνεται με έλλειψη ισορροπίας, σαν ο πόνος να ελέγχει την κάθε στιγμή. Εάν ο πόνος αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί ακόμη και να επηρεάσει τις διαπροσωπικές, κοινωνικές σχέσεις και υποχρεώσεις, οδηγώντας σε απομόνωση και μοναξιά.

Λόγω των παραπάνω επιπτώσεων, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν φάρμακα για την αντιμετώπιση του πόνου, μια προσωρινή λύση, χωρίς όμως να έχουν ουσιαστική επιτυχία, καθώς δεν ασχολούνται με την αιτία που τον δημιουργεί.

Όταν κάποιος αισθάνεται πόνο, σφίγγουν οι μύες, μειώνεται η ροή του αίματος στο σώμα, η αναπνοή γίνεται ρηχή, η καρδιά χτυπά γρηγορότερα και η αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξηθεί. Το σώμα αρχίζει να παράγει περισσότερες ορμόνες του στρες (π.χ. κορτιζόλη, αδρεναλίνη, επινεφρίνη, κατεχολαμίνες), δημιουργεί φλεγμονή και ως αποτέλεσμα προκαλείται ακόμη περισσότερος πόνος. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος στρες – πόνου.

Πάνω από 50 τρισεκατομμύρια κύτταρα στο σώμα έχουν μικροσκοπικούς υποδοχείς που, όταν ενεργοποιούνται, μειώνουν την αίσθηση του πόνου. Τα παυσίπονα δρουν διεγείροντας αυτούς τους υποδοχείς, αλλά μπορεί να δημιουργήσουν κάποιες παρενέργειες όπως εθισμό, ανοσοκαταστολή, λήθαργο, δυσκοιλιότητα, μπλοκαρισμένο μεταβολισμό, τοξικότητα στο ήπαρ και τα νεφρά.

Με την Κβαντική Ιατρική Βιοανάδραση, μπορεί κανείς να ενεργοποιήσει το εσωτερικό του φαρμακείο – τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ώστε να επιτευχθεί η χαλάρωση και η επιτυχής διαχείριση του πόνου με τη μείωση του στρες, την επανεκπαίδευση των μυών και την εκπαίδευση των εγκεφαλικών κυμάτων. Οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου γνωστές ως νευροδιαβιβαστές (π.χ. ενδορφίνες ) μπορούν με φυσικό τρόπο να ενεργοποιήσουν τους υποδοχείς μείωσης του πόνου. Η συσκευή Κβαντικής Ιατρικής Βιοανάδρασης χρησιμοποιεί αυτόν τον τρόπο στη διαχείριση του πόνου. Ταυτόχρονα μέσω της ιατρικής συσκευής, το σώμα χαλαρώνει, αναζωογονείται, επαναφορτίζεται και ισορροπεί.

Η Κβαντική Ιατρική Βιοανάδραση αναλύει σε βάθος τον οργανισμό και μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε τις αιτίες που κρύβονται πίσω από τον πόνο. Το πρόγραμμα διαχείρισης του πόνου (Pain Management) είναι μοναδικό, καθώς δημιουργεί μια εξατομικευμένη πολυδιάστατη προσέγγιση για τον πόνο, δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορετικές αιτίες χρόνιου πόνου και οι ανάγκες του κάθε ατόμου είναι διαφορετικές. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται περισσότερο το πρόγραμμα αποτοξίνωσης που απαλλάσσει γρήγορα το σώμα από υπερβολικές ορμόνες του στρες και άλλες τοξίνες, προκαλεί αποτοξίνωση, ανοικοδόμηση και αναγέννηση με αποτέλεσμα το σώμα να επαναφέρεται σε ισορροπία. Είναι επίσης σύνηθες, ο πόνος να εμπεριέχει συναισθηματικές παραμέτρους και να είναι αναγκαία η απελευθέρωση των εσωτερικών συγκρούσεων με τα κατάλληλα προγράμματα, όπως το NLP (Neurolinguistic Programming), κάτι που όχι μόνο θα μειώσει τον ίδιο τον πόνο, αλλά θα οδηγήσει το άτομο σε θετικά συναισθήματα.

Καθώς λοιπόν ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικές αιτίες που του προκαλούν πόνο, παρέχουμε μια ολοκληρωμένη εξατομικευμένη αξιολόγηση της υγείας σε μια έκθεση 35 σελίδων. Ο στόχος είναι η αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να απολαμβάνουν ξανά έναν ενεργό τρόπο ζωής και να συνδεθούν με τη σοφία του σώματός τους. Με αυτόν τον τρόπο θα επιστρέψουν σταδιακά στον τρόπο που λειτουργούσαν και αισθανόντουσαν προτού ο πόνος γίνει παράγοντας στην ζωή τους.